X

Klik hier om meteen te reserveren

Commanderie van Sint Jan

Na iedere tocht komt de Pelgrim weer thuis op een hele bijzondere plek; de Commanderie van Sint Jan in Nijmegen. In 1196, meer dan 800 jaar geleden, werd hier een pelgrimshuis gebouwd. Dat was een plek die diende als een ziekenhuis voor de pelgrims, die zich klaar maakten voor of die terugkwamen van een pelgrimstocht. Al gauw werd het ook een klooster, beheerd door de Johannieters, een ridderorde die zich inzette voor de bescherming van pelgrims. Zij werden aangevoerd door een commandeur.

Asset 1

In de loop der eeuwen ging het bergafwaarts voor de Johannieters in de Commanderie. Na de Reformatie wisselde het pand een aantal keer van eigenaar: Spaanse soldaten, de protestantse kerk en zelfs een slagerij hebben het in handen gehad. Na de dood van de laatste commandeur, nam de stad Nijmegen het pand over en werd er een school in geplaatst. De komst van de Fransen maakte hier een einde aan en het gebouw werd een tijd lang als kazerne in gebruik genomen. Na het vertrek van de Fransen diende het nog even als kerk - niet voor de Johannieters, maar voor protestanten die uit Frankrijk waren gevlucht.

In 1944 werd Nijmegen getroffen door een bombardement, en ook het oude pelgrimshuis werd niet gespaard. Om te voorkomen dat het zwaar beschadigde gebouw gesloopt zou worden, begon de Nijmegenaar J. Th. van Weel in 1952 het Wijnhuis, dat een erg populaire uitgaansgelegenheid werd. Daarna heeft er nog even een studentenvereniging in gezeten en heeft de gemeente het eigenaarschap nog een tijdje in handen gehad. Tot 1998 heeft er een museum in gehuisd, dat tegenwoordig op het Valkhof te vinden is. En nu is de cirkel weer rond: het gebouw is opnieuw een pelgrimshuis. De Pelgrim is weer terug, en hij is van plan om te blijven!

" Bij de Pelgrim zit je gewoon lekker relaxed, zonder druk. We maken graag een praatje met de gasten, zodat ze zich op hun gemak voelen. Mensen kunnen zo veel of zo weinig bestellen als ze willen en kunnen kiezen uit veel variatie en cultuur. Wanneer we een nieuwe menukaart krijgen proeven we natuurlijk eerst alle gerechten en geven we onze mening. Op deze manier kunnen we alle gasten goed informeren én wij vinden het natuurlijk ook geen straf! "

Floris, Bedrijfsleider

Plan jouw pelgrimstocht

Nu reserveren